Folkbildning och folkbibliotek: Ett danskt och ett nordiskt exempel

Den kompetente borger (Århus)
Den kompetente borger
är ett utvecklingsprojekt, där Netværk for voksenundervisning i Århus och Borgerservice og Biblioteker arbetar med att skapa nya  samarbetsmöjligheter mellan folkbildning och folkbibliotek. I projektet vill man skapa en modell för hur olika samarbetskonstellationer i framtiden kan möta den enskilda medborgarens behov till kompetensutveckling.

Projektet kartlägger dels vilka erfarenheter av samarbete som redan finns  i Århus samt identifierar hinder och utvecklingsmöjligheter, dels samlas idéer till framtida samarbeten genom idéutvecklingsworkshops och genom att man testar nya konstellationer för samarbete.  .

Ambitionen med projektet är att det ska medverka till att bygga broar och skapa synergi mellan folkbildning, civilsamhällets frivilligorganisationer, vuxenutbildningsinstitutioner och folkbiblioteken på kommunal, regional och nationell  nivå.

Livslang læring – integration gennem bibliotekerne som læringsmiljøer
som är ett samarbetsprojekt mellan bibliotek i Malmö, Oslo och København. Projektet syfte är att stärka basfärdigheter inom  informationssökning/ informationskompetens/it för personer som befinner sig i (ut)bildningssituationer för sitt livslånga lärande.

Inom projetet planeras flera aktiviteter för vuxenstuderande på de medverkande biblioteken: studiecaféer, språkcaféer, ”Boka en bibliotekarie”, IT- och informationssökningsskurser, • studie- och läxhjälp, Family learning, tidningsläsning i grupp med mera.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.