10 10 10 10:10

Här är mitt bidrag till tio. Saker som jag inte visste om för tio år sen och som gör skillnad.

1. Facebook – jag har 440-nånting vänner på Facebook, 120 är vampyrer. Några är byggnader. Flera har jag inte träffar IRL. En person träffade jag senast 1974…

2. Spotify – jag har en skitstor musiksamling

3. Bloggandet – när jag var ung ville jag göra ett fanzine, nu har jag gjort det.

4. Nedladdning av ljud och bild. Det påverkar vårt sätt att konsumera kultur och dela information. P.O.V. Point of View t ex. P.O.V. delar med sig dokumentärfilmer från hela världen.

5.  Viral marknadsföring – dvs inte jag själv, men jag tycker att det är intressant att marknadsföringen inte går ut från en sändare via ett medium som förr, utan det går mellan människor som är såväl mottagare som mediet och ibland också producenterna. Kolla in filmerna på mitt vodpod-konto.

6. GoogleSaker. Och inte bara sökningar.

7. Mobilen. Min saknar en tangent som trillat av. Men jag kanske använder den mer till att ta bilder med eller lyssna på radio med.

8. RSS – ett enkelt sätt att följa med i nyhetsfloden

9. Deltagandekompetens, en av de viktigaste förmågorna för att medverka i sociala nätverk och använda sociala media. Utan en vilja att delta och dela med sig sker ingen utveckling. Kunskap tillhör samma typ av begrepp som kärlek och solidaritet. De försvinner inte när man delar med sig av dem.

10. Wikis! Wikipedia visar att det går att dela och sprida kunskap på ett icke-hierakiskt sätt. 1700-talets encyklopidister är vi allihop. Move over Rousseau!

En kommentar

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig om hur din kommentarsdata bearbetas.