Gästbloggare: Peter Giger

Sommar med en iPad

Jag satt och väntade på Swedbankskontoret för att byta ut bankdosan. En flicka i 5-års-åldern stod bakom fåtöljen, pekade på iPaden och frågade: ”är det en tv?”. Nej, svarade jag, det är en dator.

Under DN-galan satt jag på altanen i kvällssolen och tittade på sändningen direkt i iPaden. Jag använde SVTs iPhone-app med 2x förstoring. Det fungerade alldeles utmärkt med mycket bra ljud och förvånansvärt bra bild. Samtidigt började jag så smått skriva på den här krönikan i iPhonen. Skrev gjorde jag iPhone-appen Simplenote som vid varje tangent-tryckning sparade texten i molnet. På så sätt kunde jag senare fortsätta på iPadens större tangentbord när DN-galan var över. Krönikans text-moln når även ”ner” i bordsdatorer och laptops via program som Notational Velocity (mac) och Notes for Windows. Simplenote och liknade digitala mediamoln har växt upp som svampar i jorden de senaste åren, men det har saknats en bra kompromiss mellan mobilitet och persondatorns arbetsmiljö. iPadens upplösning på 1024×768 px gör att de flesta webbsidor kan ses i full upplösning precis som på datorn. Tangentbordet är nästan lika stort som på en normal dator, men touch-skärmen saknar det taktila i skrivandet så längre texter fungerar inte lika bra.

iPaden är förstås varken tv eller dator. Den är en makalös manick som genomgår små metamorfoser vid behov, förvandlar sig till det den behöver vara. Ibland en tv-liknande apparat, ibland något man vanligtvis betecknar som en dator. Om du tänker att det inte är något nytt så måste du nog tänka om efter en tid med en iPad. Den här sommaren har jag vant mig vid ett helt nytt sätt att förhålla mig till Internet och annat smått och gott i en ”dator”. Jag har haft den med mig i princip överallt i en liten smidig messenger-bag, eller i kameraväskan. I messenger-bagen ligger iPaden i ett neopren-fodral med dragkedjan öppen på ovansidan så att det bara är att sträcka ned handen och fiska upp iPaden. Den startar omedelbart precis som en iPhone och efter några futtiga sekunder är jag ute på Internet var jag än befinner mig inom Telenors 3G-nät – eller wifi-nät utanför Sverige.

Mitt i semestern gick skrivaren sönder så jag åkte till närmaste köpcenter för att kolla in olika alternativ. När jag stod på Elgiganten fick jag syn på en skrivare som verkade perfekt för våra behov. Givetvis fiskade jag upp iPaden för att kolla in vad skrivaren kostade på ONOFF som låg granne med Elgiganten, men även Pricerunner och Prisjakt. Normalt köper jag tekniska apparater i en webbutik, men nu var det extra bråttom. Jag kollade även recensioner av skrivaren och letade reda på information som saknades i butiken. Jag hade förstås en ett butiksbiträde att fråga. Han kom småspringande mellan hyllraderna och höll på att riva ned en monter med trådlösa telefoner när han fick syn på mig – eller rättare sagt det jag hade i handen. Han jobbade normalt på hifi-avdelningen så han visste inte så mycket om produkterna på dator-avdelningen. De frågor jag hade om skrivaren stod vi gemensamt och redde ut via iPaden och vidare ut på nätet.

Jag är inte mycket för spel, men det har blivit en del spelande ändå, mest Angry Birds HD, Pinball HD och Real Racing HD. Angry Birds är har ungefär samma spelkänsla som i iPhonen, men med större skärm förstås. Flipper (Pinball) är däremot sensationellt annorlunda mot alla andra apparter jag har spelat på – bordsdator, laptop, iPhone. Flipper på iPaden ligger väldigt nära känslan i ett fysiskt flipperspel. Detsamma gäller racing-spelet. Min frus morbror utbrast att han kunde tänka sig att köpa en iPad bara för Real Racing HD!!!

Mest har jag nog använt iPaden till att kolla nyheter: Safari (webbläsaren), Reeder (rss) och Osfoora HD (Twitter). Det är också kul att det börjar komma nya innovativa sätt att läsa rss och och twitter. Jag tänker först och främst på Pulse och Flipboard.

Jag har också fått ett helt nytt beteende när det gäller läsning av böcker och tidskrifter. Apples egen bok-app iBooks innehåller böckerna från projekt Gutenberg i en mycket läsbar form, men de kommersiella böckerna saknas ännu så länge. De kommer förhoppningsvis när iPaden lanseras i Sverige. Men det gör inte så mycket. Jag använder Kindle for iPad. Den synkar också med Kindlen. Från början trodde jag att jag skulle utnyttja denna synkning genom att läsa på läsplattan i hängmattan (eink för dagsljus) och i iPaden under övrig tid. Men iPaden känns avsevärt mycket läsvänligare för mina ögon så den ”gamla” läsplattan Kindle har mest legat och samlat damm. De böcker jag har köpt tidigare (och inte hunnit läsa) i Kindle store på Amazon.com har jag ju nu tillgång till i en bättre läsmiljö genom Kindle-appen. iPaden känns också bättre än de flesta traditionella pappersböcker som oftast har för liten text eller för dålig kontrast mellan papper och tryck, eller båda.

Det har också börjat strömma in innovation från tidskrifts-branschen. Det gäller förstås ”magazines”, inte ”journals”. Ett tidigt exempel är Wired magazine som har en kontainer-app där varje nytt nummer strömmar in och kan köpas för 28 kr styck. Den bästa tidskrifts-appen är emellertid Zinio som vars butik innehåller massor av tidskrifter från hela världen, inklusive Sverige, och man kan köpa såväl lösnummer som prenumerationer. National Geographic kostar tex 119 kr för en årsprenumeration (12 nr).

Det blir mycket intressant se hur biblioteken ställer sig till att böcker och tidskrifter alltmer svävar upp i det digitala molnet. Rent tekniskt är nog biblioteken perfekta mediatorer för de kommande årens utbredning av mediamolnet, men det är svårare att sia om det kulturekonomiska spelet. Biblioteken har hittills vänt sig till folket och politikerna för att förankra verksamheten. I framtiden undrar jag om man inte måste tänka inom bibliotekssektorn. Kanske gäller det i ännu högre grad att övertyga förlagsjättarna och IT-koncernerna att bibliotekens lånepolitik har en viktig plats i morgondagens mediamoln – att ”gratis” ibland kan vara ekonomiskt motiverat. Annars kanske man står där en vacker dag med en infrastruktur utan innehåll.

6 kommentarer

 1. Kul. Det borde delas ut gratis sponsorpengar för detta. Apple har fått nått att ta ännu en tugga ur. När kommer I-Life? Motsatsen till Megadeath. E-arth finns ju redan om än knaprad på, och Imoon skrumpnar med 200 meter i diameter på jättemånga år. Infrastrukturen utan innehåll blir nog bara en skräckvision, men utan innehåll med verklig kvalitet är redan en sanning. Alla vacuum fylls, men med vad är frågan? Och vem bestämmer över det? följdfrågan. Tänkvärt! Bra bloggat.

 2. Själv hade jag möjlighet att leka med en Ipad på en Apple Store i England i somras. Jag blev väldigt positivt överraskad. Borde ha köpt en, men tänkte att den kommer ju till Sverige i höst. Nu kommer dessutom en uppsjö Android.versioner av den här typen av surfplattor, som kanske är ännu bättre.

  Här är ett par filmer som jag tycker är kul. Först min kompis David Newman från San Fransisco som använder Ipaden som palett och målarduk: http://vodpod.com/watch/3671294-how-dnsf-uses-the-ipad-to-draw?u=peterals&c=peterals
  Sen trollkarlen Shinya som använder Ipaden i sitt jobb: http://vodpod.com/watch/3743822-ipad-magic-sube?u=peterals&c=peterals

 3. Uno, iLife kommer nog med iOS 4 och eventuellt en kamera på iPaden. iMovie finns ju redan till iPhone.

  Är dock inte säker på hur en kamera skulle funka på iPaden. Kanske är den lite stor, kanske skulle det ändå funka bra. Det är lite svårt att föreställa sig. Det lär dock i alla fall bli en Facetime-kamera vad det lider.

  Att importera media i iPaden för att mecka med den och lägga upp den på nätet känns inte helt ”naturligt”, men det kanske bara är en ovana man fått från iPhonen.

  1. Kul video och fyndig ordvits, fast den skulle vara ännu roligare om Apple vore ett Boo.com. Att bygga en ekologi av i-prylar verkar ju inte särskilt korkat – ur kommersiell synvinkel.

   Tvärtom så att en rad andra företag är på väg att kopiera iPaden (men inte Irak-katastrofen 🙂 ). Technologizer räknar upp 32 exempel på företag som håller på att kopiera konceptet som iPaden härstammar ifrån: http://technologizer.com/2010/08/12/ipad-alternatives/. Så såg det inte ut vid årsskiften, då var det många som spekulerade i om iPaden skulle bli en flopp: http://www.readwriteweb.com/archives/open_thread_is_the_ipad_a_flop.php.

   Själv skulle jag mycket hellre ha OS X än iOS i iPaden, men alla begränsningar som finns i iPaden (och iPhonen) skapar samtidigt av omedelbarhet och tillgänglighet som iPaden delar med de bästa smarta mobilerna.

   Det är svårt att kritisera iPaden ur ett tekniskt, estetisk perspektiv eftersom det inte finns någonting att jämföra den med ännu. Den är otroligt ofullständig som dator, men det är samtidigt dessa ofullständigheter som skapar den superba användarmiljön. Den är klumpig jämfört med en iPhone, men samtidigt är det klumpigheten som skapar känslan av exakt rätt storlek för många aktiviteter.

   Utmaningen blir när andra ”slates” kommer med mer öppna system som kräver massor av datorkraft och öppnar upp för olika typer av virus. Hoppas att de kommer att kunna tävla med iPadens snabbhet. Det blir intressant att se vilken av miljöerna, de öppna eller stängda, som kommer att bli det iRack de skämtar om i videon. Förmodligen inget. Förmodligen kommer det att finnas plats för båda.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.