Har 2.0-tänkandet påverkat biblioteken – eller inte

Om framtiden vet vi intet heter Per Bergströms magisteruppsats från BHS. Det är en undersökning av hur Bibliotek 2.0 påverkar folkbibliotek och bibliotekarier. Utgångspunkten för uppsats är en artikel skriven av Christer Hermansson i Svenska Dagbladet 2008. I artikeln anser Hermansson att Bibliotek 2.0 har fört bort biblioteken från det, som enligt honom, borde vara fokus för verksamheten, nämligen att lyfta fram skönlitteraturen.

Per Bergström har intervjuat sex bibliotekarier om och hur de tror att Bibliotek 2.0-tänkandet påverkat yrkesroll och folkbiblioteken roll i samhället.
”En del menade att yrkesrollen har förändrats, men inte på grund av 2.0. Andra menade att kärnan i yrkesrollen inte har förändrats, de använder de gamla delarna på nya sätt.”

5 kommentarer

  1. Intressant hur fort utvecklingen går! Det som för bara 2 år sedan var en tanke om hur det skulle bli är redan här. Och nu förstår vi det bättre. Nu är biblioteken verkligen på väg in i den praktiska fasen, man tar tillvara webb 2.0, sociala medier, på ett sätt som oftast känns välmotiverat, praktiskt genomförbart utan stora tekniksatsningar och i linje med folkbibliotekens uppdrag. Jag som pratar med bibliotekspersonal om detta varje vecka ser den här utvecklingen komma som en våg – och den kommer nu.

    1. Christer! Jag håller inte alls med det du säger. Att arbeta på bibliotek är det enklaste, säkraste och behagligaste jobb en man kan ha. När det gäller 2.0 så är det snarare så att biblioteken håller på att anpassa sig för fullt. Jag vill rentav påstå att 2.0 numer är bara så mainstream.

      Christer! Ich stimme nicht mit dem, was du sagst. Arbeiten in Bibliotheken ist die einfachste, sicherste und angenehmste Job ein Mensch haben kann. Für 2.0, ist es eher der Fall, dass die Bibliotheken passen sich die voll sind. Ich würde sogar sagen, dass 2.0 gerade jetzt so Mainstream.

      via http://www.nicetranslator.com

  2. Du bist ein Theoretiker, Peter. Sie jagen Trends. Du kannst die First Mover werden. Du kannst es nennen, was zum Teufel jeder Zeit: 2.0, 6.0 oder noch besser 7.2. Aber es ist völlig uninteressant. Die Bibliotheken Tätigkeiten weiterhin ständig weiterentwickelt. Und dann nennen wir die Scheiße, ist irrelevant. Avanti!

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.