The Empire Strikes Back

Vad vinner BTJ på att inte tåla kritik? Frågan är befogad.
Dels för att BTJ:s ledning fortastt sin kennel-turné runt om i landet – ”vi ska inte göra en pudel – vi måste göra en hel kennel” som VDn Jonas Arvidsson utryckt det.
Dels för det underförstådda hot mot kollegan Anna Christina Rutqvist, länsbibliotekarie i Värmland, som man låtit David Klose på Moll Wendéns advokatbyrå föra fram.

Bakgrunden är Anna Christinas blogginlägg från den 5 oktober där hon kritiserar prisbilden för katalogposter. Enligt Anna Christina betalar Värmlandsbiblioteken uppemot  en miljon kronor för vård av katalogposter för medier som sällan eller aldrig lånas ut. Per år!
En annan bakgrund är Postprojektet som just belyser kostnadsbilden för folkbiblioteken när det handlar om bibliografisk service. Det intressanta med postprojektet är inte att det är ett gemensamt projekt för samtliga landets läsnbibliotek, det intressanta är att det stöds av staten.

I brevet från advokatbyrån Moll Widen heter det att BTJ iofs inte har några synpunkter på att man pratar om konkurrerande databaser: ”Det står självklart de aktuella länsbiblioteken fritt att förespråka och arbeta för ett mindre, isolerat bibliografiskt system.” (Min kursiv)
Detta mindre och isolerade system heter Libris!

I brevet till Region Värmland från advokatbyrån hänvisar BTJ till marknadsföringslagen och kräver ”att länsbiblioteket genast upphör att förmedla vilseledande och misskrediterande information om BTJ och BURK”. Man kräver  ”…att marknadsföringen upphört senast onsdagen den 28 oktober 2009”.

8 kommentarer

 1. Biblioteken är institutioner som bl a har till uppgift att värna yttrandefriheten. Därför måste det vara självklart för alla oss som jobbar med och på bibliotek att försvara Anna Christinas och alla andras rätt att yttra sig i de frågor man vill. Det är lika viktigt att försvara länsbibliotekariers yttrandefrihet som det är att försvara bananplockarskildrande dokumentärfilmare.

 2. Om BTJ ägnade sig mer åt transparens så skulle inställningen till dem vara positivare, tror jag. BTJ har gjort mycket för biblioteken i Sverige historiskt, det är synd att det ska sluta såhär.

 3. Jag håller med Anna-Stina. BTJ måste känna sig oerhört pressat just nu. Det blir fel hela tiden. Det kan bli en tråkig sorti för ett företag som betyt mycket för biblioteken. Anna-Christina jobbar med utveckling av bibliotekena. Var är transparansen? Vad är de offensiva affärsidéerna?

 4. Jag är glad och tacksam för allt stöd, som jag fått från er kollegor över hela landet i den fråga som Peter skriver om. Postprojektet syftar till att ställa krav på våra medieleverantörer att ge biblioteken effektiva inköps- och katalogprocesser till rimliga priser. En del är också att tillsammans med biblioteken reflektera över vilken service vi verkligen behöver.

 5. Hela historien är rutten.

  Håller med Niclas L.

  Advokater! För att diskutera en viktig kulturpolitisk fråga!

  Om det inte vore så otäckt skulle man tycka att det är extremt fånigt och skrattretande. Lite Sacha Baron Cohen-känsla. Men nu injagar agerandet bara skräck!

  Vad säger Btj:s ägare? Kan vd sitta kvar?

  Jag är gammal i gården och trodde att jag hört och sett det mesta – men detta är så att man baxnar.

  kh Anders Hjertén, åldrig bygdebibliotekarie

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig om hur din kommentarsdata bearbetas.