…och även Axiell Arena förbättrar sig

Axiells moderna biblioteksportaler kopplas, enligt ett pressmeddelande, ihop med Öppna Bibliotek. Öppna Bibliotek är enligt uppgift Sveriges största biblioteksdatabas för boktips, betyg, taggar och annan användarinformation. Hittills samverkar 140 svenska bibliotek i Öppna Biblioteks nationella databas. .

Axiell Arena är ett nytt verktyg för biblioteksportaler på webben som gör olika typer av information lättillgänglig och sökbar. Lerums bibliotek var först i Norden den 15 september i år med att lansera en biblioteksportal baserad på Axiell Arena. Även andra bibliotek i Sverige ligger i startgroparna. Axiell Arena innehåller också en databas med användarinformation som alla Arena-bibliotek är anslutna till. En databas som nu även kommer att öppnas för andra bibliotek och parter att fritt använda sig av.

Samarbetet innebär att de bibliotek som använder Axiell Arena, kostnadsfritt även kommer att erbjuda sina användare tillgång till Öppna Bibliotek. På samma sätt får alla bibliotek som ingår i Öppna Bibliotek tillgång till Arena-producerat material.

Varje bibliotek behöver till exempel inte längre skriva alla bok- och filmtips själv och de betyg, omdömen och taggar som användarna skapar på olika bibliotekswebbplatser blir synliga även på andra bibliotek i landet

Samarbetet är ett viktigt steg mot en öppen och nationell tjänst som blir tillgänglig för alla bibliotek oavsett system och teknisk miljö, menar Daniel Andersson, en av initiativtagarna till Öppna Bibliotek.

Öppna Bibliotek fokuserar på att hantera delning av information och inte på att själva skapa produkter och webbsidor. Daniel Andersson pekar på att avtalet med Axiell är ett utmärkt sätt att nå ut till fler bibliotek och besökare, samtidigt som innehållet blir rikare och mer intressant.

2 kommentarer

  1. Hej,

    Jag jobba med information för Axiell. Här kommer ett pressmeddelande om en splitterny applikation för Axiell Arena.

    Pressmeddelande
    2010-05-10

    Världspremiär:
    Ta med biblioteket i fickan

    Biblioteken i den danska kommunen Gladsaxe är först i världen med att lansera framtidens virtuella bibliotek – i mobilen. IT-leverantörerna Axiell och BridgeIT har utvecklat My Library, en applikation till iPhones och Android-mobiler som ger tillgång till bibliotekets tjänster 24 timmar om dygnet. Lösningen lanseras även i Sverige under andra kvartalet i år.

    Tanken är att medborgarna ska kunna söka på bibliotekets hemsida och leta fram böcker, film och musik för utlåning via sina smartphones. Användarna ska också kunna kolla reserveringar och eventuella förseningsavgifter och få uppdateringar på vad man lånat och när det ska lämnas tillbaka. Allt man behöver göra är att ladda ned en gratisapplikation från iPhones App Store eller Android Market för att enkelt komma igång med att utnyttja bibliotekets tjänster.

    Axiell blir med lösningen för Gladsaxe biblioteken den första leverantören i världen som erbjuder samma mobilapplikation för både iPhone och Android. Med sina mobiler kommer användarna att kunna använda Axiell Arena för att nå ett virtuellt bibliotek – oavhängigt av tid och plats.
    – Detta placerar biblioteken på framkanten i den teknologiska utvecklingen och ger ramar för att nå nya användare och för ett nytänkande kring bibliotekens roll, säger Boris Zetterlund, strategichef på Axiell Library Group.

    Till hösten ska biblioteksupplevelsen bli mer personlig genom till exempel möjligheten att läsa andra låntagares recensioner och åsikter om en bok eller film i smartphonen. Nästa steg är också att öppna upp detta för operativsystemen Symbian och Windows mobile.
    Tekniken harmonierar med Axiell Arena, en ny plattform för virtuella biblioteksportaler som håller öppet 24 timmar om dygnet. Portalerna är även mötesplatser där biblioteksanvändare kan dela synpunkter med varandra. Axiell Arena har redan rullats ut till 60 kommuner i Norden och Storbritannien, varav 20 i Sverige.

    Mobilen tar över datorns roll
    Idag är mobilen mycket mer än en telefon. Det internationella analysföretaget Gartner, räknar i en studie med att mobiltelefonen kommer att vara det föredragna sättet att nå Internet år 2013. Allt tyder också på att datorn kommer att ersättas av moderna mobiler, smartphones, som lätt och bekvämt ger tillgång till bibliotekets utbud. Därför är det helt naturligt för biblioteken att i tid ta höjd för teknikutvecklingen och användarnas behov.

    Esben Fjord, utvecklingschef på Gladsaxes bibliotek:
    – Den här nya applikationen gör vardagen lättare för biblioteksanvändare. I många situationer kommer det vara en fördel att ha direkt åtkomst till biblioteket från mobilen. Ett exempel på detta är vanlig situation att man hör talas om en god bok, film eller cd som man själv får lust att läsa, titta eller lyssna på. Nu kan man genast ta fram mobilen och reservera titeln oavsett om man sitter på bussen eller påtar i koloniträdgården. Och han man inte tid så kan man gömma titeln under ”favoriter” i mobilen och använda informationen vid ett senare tillfälle”

    Det grundläggande är, menar Esben Fjord, att ge användarna nu ges möjlighet att handla här och nu, utan att behöva ta omvägen förbi en dator.
    – Vi hoppas och tror att denna nya service kommer att bli flitigt använd, säger Esben Fjord.

    Axiell
    Bolaget utvecklar i nära samarbete med kunderna innovativa IT-system och självbetjäningslösningar till svenska bibliotek och arkiv. Företaget grundades i mitten av 1980-talet då Axiell som den första leverantören i Norden utvecklade ett bibliotekssystem. År 1996 såg Axiell till att placera sig bland världens ledande leverantörer av bibliotekssystem genom att utveckla och lansera ett grafiskt bibliotekssystem som baserades på existerande biblioteksstandarder. Utvecklingen har fortsatt och idag är Axiell Library Group med dess fem dotterföretag – bland annat Axiell Bibliotek AB och Axiell Libra AB – det femte största företaget i världen inom denna sektor.

    För att ladda ned Gladsaxe bibliotekens applikation för iPhone, gå till: http://itunes.apple.com/dk/app/gladsaxe-bibliotekerne-gladsaxe/id369889251?mt=8

    Kontaktpersoner:
    Esben Fjord, utvecklingschef, Gladsaxe biblioteken: +45 3957 6306
    Lise Søderberg nordisk kommunikations- och marknadschef, Axiell Library Group: +45 3338 2520 eller +45 2125 1426
    Boris Zetterlund, Strategy Manager, Axiell Library Group – Tel. +46 733 58 44 12
    Forskarens perspektiv
    För att få kontakt med en svensk biblioteksforskare och expert på modern biblioteksutveckling:
    Kontakta: Joacim Hansson, professor i biblioteks- och informationsvetenskap, vid Linnéuniversitetet i Växjö: 0470-70 89 71, 0761-71 36 62, joacim.hansson@vxu.se.
    Bilaga:
    My Library – bibliotekets nya förmedlingsplattform:

    Axiell – My Library:
    Gå på biblioteket med mobilen
    At gå på biblioteket blir framgent mer flexibelt för användaren. Tack vare Axiell – My Library kan man via sin smartphone nå det virtuella biblioteket oavsett när man vill eller var man befinner sig.
    Den här nya mobila förmedlingsplattformen placerar biblioteken främst i den teknologiska utvecklingen och gör det möjligt att både nå nya användare och att omformulera bibliotekets roll.
    Axiell – My Library är det nyaste tillskottet i utvecklingen av den webbaserade biblioteksplattformen Axiell Arena. Nu kan användaren nå biblioteken via sin iPhone eller sin Android-mobil och låta sig inspireras.

    Axiell – My Library är lättanvänt. Användaren laddar ned applikationen från nätet via sin dator eller genom att ladda ned en applikation direkt i sin smartphone. Med en gång har man tillgång till det virtuella handhålla biblioteket.
    Användaren kan söka i bibliotekets samlingar. Genom små ikoner som indikerar på materialkategori, så kan sökresultaten sorteras prydligt med t ex cd-skivor för sig, böcker för sig o s v.
    Genom att klicka på en titel får man mer upplysningar om titeln, ser framsidesillustrationer o s v. Dessutom kan man reservera eller lägga undan den till ett senare tillfälle under ”Favoriter”. Titlarna under ”Favoriter” lagras lokalt i mobilen och kan plockas fram – även om det inte finns någon nätverksförbindelse.

    Det finna även andra spännande funktioner i Axiell – My Library. I My page kan man kolla sin lånestatus, förnya titlar man lånat, reservera nya titlar eller ångra tidigare gjorda reservationer. Och finns det böter, så kan de också givetvis ses.
    Detta är bara första steget med integreringen mellan smartphones och Axiell Arena. Nästa steg blir att öppna upp användarinteraktioner ännu mer och därmed följa tankegångarna kring Web 2.0, som är det virtuella bibliotekets, Axiell Arenas, signum.
    Axiell – My Library har utvecklats av Axiell i samarbete med Gladsaxe Biblioteken och BridgeIT.
    Kort sagt
    Med Axiell – My Library
    • Blir biblioteket ännu mer flexibelt.
    • Blir biblioteket handhållet.
    • Kan biblioteket nås alla dygnets tider.
    • Öppnas det upp för en ny mobil förmedlingsplattform.

  2. I höstas försökte jag göra en beskrivning av den nordiska utvecklingen av integrerade bibliotekssystem för kulturrådets räkning. Den ska presenteras vid IFLA i sommar är det tänkt. Hösten 2009 var det eg bara Bibblo-gänget i Norrbotten som sa sig ha en funktion för mobiltelefoner.
    Tyvärr kom inte Axiells lösning med i min rapport, vilket jag verkligen beklagar. Jag visste helt enkelt inte om den förrän en tid sedan – och då var texten redan översatt.
    Jag hoppas att ni inte blir alltför ledsna för det på Axiell. Som jag skriver i min text: det är omöjligt att beskriva något som en nyhet när det förmodligen är historia när det läses.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig om hur din kommentarsdata bearbetas.