Donde esta el gato?

Jag älskar att bråka med Fråga Biblioteket.
Kanske mest för att det är en sån briljant idé. Det är en funktion som jag verkligen vill ska leva upp till de förväntningar jag har på en frågetjänst som använder sig av den mest informationskompetenta yrkeskåren i Sverige och som dessutom är gratis att använda.

Lite är det också för att försöka medverka till att göra den ännu bättre. Speciellt när det gäller internkontroll och kvalitetsarbete.
I januari skickade jag en fråga till Fråga Biblioteket och fick ett artigt svar att man inte kunde hitta något svar, men att man skulle ta en kollega till hjälp.  Sen dess har det varit tyst. Så, jag letar fortfarande efter en funktion där jag som brukare kan lämna kommentarer på tjänsten.

Sen funderar jag på funktionerna med möjligheten att fråga på olika språk. Jag tycker det vore självklart att ha frågor besvarade på de officiella minoritetsspråken till att börja med.
Eftersom jag  precis upptäckt den spanska frågetjänsten ”Pregunte: las bibliothecas responden”  funderar jag varför man inte gjort en förteckning över liknande frågetjänster på andra språk i andra länder, lika väl som att erbjuda tjänsterna vi Fråga Biblioteket.
Jag är övertygad om att en fråga på spanska om spanska förhållanden besvaras mest korrekt av spanska experter. Och att en fråga om svenska förhållanden som ställs till ett spanskt bibliotek lika väl skulle kunna ställas till den svenska frågetjänsten på spanska.

Därför tycker jag att man borde hitta såväl till danska som norska etc frågetjänster under rubriken ”Samarbeten”, och utveckla samarbetet internationellt.
Eller varför inte länka till andra svenska frågetjänster, bibliotekarier är duktiga men de är inte experter på allt – jag har för mig att det har funnits sådana länklistor förut men de verkar borta.

(El gato esta bajo la mesa, enligt den lärobok i spanska jag hade en gång i tiden)

2 kommentarer

  1. Det är bra att du bråkar!

    Några av de länkar som du efterfrågar finns på Svarsbanken http://fragabiblioteket.wordpress.com/ men borde förstås även finnas via huvudsidan.

    Just nu händer faktiskt ingenting – utåt – vad gäller Fråga biblioteket. Vi inväntar utvärderingen som ska vara klar i augusti och vill sedan gå vidare med radikala förändringar mot en ny modern och ur alla aspekter väl fungerande frågetjänst. Vi räknar med (och hoppas) att ”allt” ska förändras.

    Det är svårt att arbeta med kvalitetssäkring gentemot flera hundra medarbetare, där vi i många fall inte ens vet vilka alla dessa är. En annan organisationslösning med färre och mer specialiserade medarbetare skulle kunna vara en väg att gå.

    Målgruppen för den flerspråkiga delen är relativt nyanlända (till Sverige) personer som befinner sig i en lärandesituation. Detta behöver tydliggöras mycket bättre i en kommande tjänst.

  2. Helt riktigt att det fanns länkar till andra länders biblioteksfrågetjänster. Det fanns också samarbete med några utländska bibl.frågetjänster, bl a Tyskland, vilket innebar att operatörerna kunde skicka frågor mellan sig.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig om hur din kommentarsdata bearbetas.