Det barnförbjudna biblioteket, snart nära dig

Inte nog med att biblioteksfilialen i danska Gjern bygger på självbetjäning. Det är också förbjudet för barn enligt Danmarks Radio.

Läs också vad Orbiter skriver om barnförbjudna bibliotek i USA.

Vad är det som händer, egentligen? Vuxensamhällets hämd?

Jag läser samtidigt i Sydsvenskan om planerna på Lunds Stadsbibliotek. Och funderar över bibliotekschefen, Karin Sandbergs, uttalande om bibliotek med självbetjäning:
– Försök har gjorts i Danmark och de är lovande.
och
– Men viss kameraövervakning kommer förstås att vara nödvändig.

Tja, varför inte låta något av stadsdelsbiblioteken bli det första riktigt barnförbjudna biblioteket i Sverige!

DIK, Bibliotekariernas fackförbund är kristiskt. Vad säger Svensk Biblioteksförening? Kan man älska ett bibliotek utan personal? Eller är det biblioteksets personal som gör biblioteket älskvärt?

8 kommentarer

 1. Barnförbjudna bibliotek? Kan bibliotekslagen användas till något, så är det väl att bekämpa sådant..? ”Folk- och skolbiblioteken skall ägna särskild uppmärksamhet åt barn och ungdomar genom att erbjuda böcker, informationsteknik och andra medier anpassade till deras behov för att främja språkutveckling och stimulera till läsning.”

 2. hade missat detta, var annars väldigt nyfiken på Gjern-försöket. vad är man rädd för? Vandalisering?
  Där har jag många exempel på hur vuxna inte klarat av att ”bete sig” på biblioteket:-(

 3. Men kan en verkligen säga att ”Biblioteket” är utan personal bara för att denna personal inte befinner sig på plats i just den där fysiska lokalen? Jag funderar på om det kanske kan vara så att biblioteken, dess verksamhet och personal lika gärna kan röra sig lite mer fritt – Sandberg har helt klart en poäng då hon säger att detta vore ett sätt att frigöra resurser för att vidareutveckla uppsökande verksamhet. Samtidigt är det givetvis jätteviktigt att vi inte går mot en utveckling då personal aldrig är på plats i den fysiska lokalen heller, men jag tycker inte frågan är helt glasklar…

 4. Iofs finns det ju ingen fysisk personal vid varje givet tillfälle t ex på bibliotekens webbplats. Ett virtuellt bibliotek kan utrustas med virtuella bibliotekarier – annars blir det ganska tråkigt att vara där. Jag tror att till bibliotekpersonalens viktigaste uppgift hör att iscensätta biblioteket. ”Stagea” det för upplevelser, möten, kunskap och information. Det är svårt att bjuda in till interaktion om besökarna inte har någon neutral part att interagera med.
  Det kanske inte är så säkert att besökarna alltid vill ineragera med varandra (på ett konstruktivt sätt), då är det bra att ha en oberoende aktör som representerar något (kulturen, mötesplatsen, informationen).
  Ett ”bibliotek” utan personal brukar iaf jag kalla för ”utlåningsstation”. De kan naturligtvis också vara berättigade i sina sammanhang.

 5. Förvisso en poäng, och jag tycker förvisso att det snarare är bibliotekarierna som utgör biblioteket än någonting annat. Det som ändå gör det här försöket intressant är att det ska äga rum utanför de öppettider som redan finns – alltså kommer detta bara att vara någonting lite extra.

  Utlåningsstation, kanske, men har jag förstått det rätt kommer det åtminstone att finnas möjlighet att få hjälp av bibliotekarier – ungefär som om det vore ett virtuellt bibliotek, fast utrustningen här tillhandahålls i biblioteket. Jag hörde det också viskas om att anledningen till att det ännu inte bestämts någon ort för försöket skulle ha att göra med att man vill diskutera med olika intressenter ute i ”byarna” och då också med föreningar vars verksamheter eventuellt kan ha glädje av längre ”öppettider”, eller hur det nu ska kallas.

 6. Jag är rädd att finanskrisen, när den når kommunerna, kommer att innebära en rad effekter. Dels tror jag att biblioteken kommer att bli mer använda, men också att de inte kommer att få mer medel – snarare tvärtom.
  Ansvariga kommer att pröva olika modeller av bibliotek. Jag är övertygad om att man kommer att utveckla interaktionen mellan frivilligarbetare, den idella sektorn och folkbiblioteken och t ex acceptera att föreningslivet (en hembygdsförening, ett studieförbund etc) går in och bedriver biblioteksverksamhet. Ett sådant bibliotek är ju inte obemannat.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig om hur din kommentarsdata bearbetas.