The Full Monty, nästan

Enligt Svenska Dagbladet kommer kulturutredningen att föreslå en synkronisering av biblioteksfrågorna till en gemensam myndighet.  Delar av Riksarkivet, Kungliga Biblioteket och den del av Kulturrådet som ansvarar för biblioteksfrågor kommer att förslås att bilda en samlad myndighet.

Så långt så bra. Det önskvärda i en gemensam ABM-myndighet har man dock inte ännu kunnat se. Annars kan man ju jämföra med Norge och Storbritannien som haft den modellen i några år. Huruvida de varit framgångsrika för just biblioteken, eller inte, finns det säkert skilda uppfattningar om. Å andra sidan, tror jag, att man fått tillgång till hyfsat starka och hållfasta myndigheter som kunnat driva olika gemensamma, övergripande  utvecklingsprojekt.

Ett annat förslag är att flytta in folkbildningsanslaget på tre miljarder kronor per år i kulturpolitiken!
Vidare vill utredningen ta bort litteraturstödet på 50 mkr  i sin nuvarande form.

Det nuvarande bidragsgivandet till regionerna ersätts med en portföljmodell som kräver ökad kompetensen hos landets kulturpolitiker. Staten kommer att kommer att vilja tvinga fram utvecklade, politiska strategier på den regionala nivån.

Senaste numret av Biblioteksbladet har också en artikel som spekulerar i hur Kulturutredningen kommer att påverka biblioteken:
Conny Persson, Gävle Stadsbibliotek vi t ex förstatliga folkbiblioteken och Kjell Jonsson, Universitetet i Umeå menar att det behövs en kraftsamling kring digitaliseringen.

Själv tycker jag att regionerna ska ta över folkbiblioteken ( i och med att regionerna får ökad betydelse och kommunera kommer att få minde medel p g a finanskrisen). Jag tycker också att den statliga nivån måste breddas. Frågan handlar inte om biblioteken ska ha en egen myndighet utan att skapa ett vinna/vinna-koncept för flera organisationer med närliggande uppdrag. Kulturutredningen är på rätt väg, men inte ända framme!

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+ photo

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s