The Smart City and its Libraries

Jag har ägnat en vecka åt att följa diskussíoner om biblioteksutveckling i Danmark. Dels genom ett studiebesök på Århus huvudbibliotek, dels genom att delta i utvecklingskonferensen The Smart City and its Libraries.

I Århus använder man sen många år framgångsrikt, projekt som metod för verksamhetsutveckling. Vi fick presentation av en rad:

 • Mindspot och Spotmobilen
 • Läxcaféer (vi berättade om våra svenska språkcaféer på bibliotek, vilket skapade viss nyfikenhet)
 • Helpdesk för ovana datoranvändare
 • och inte minst planeringen av det nya Multimediahuset som kommer att innefatta bl a ett nytt bibliotek (en konsekvent och långsiktig planering skapar förutsättningar att det kommer att bli ett av de mest spännande kulturhusen i norra Europa när det är klart 2014)

Inför besöket hade vi tagit del av visionerna som de lokala politikerna formulerat om biblioteken. Vi hade också läst David Jonssons och Elisabeth Aquilonius’ magisteruppsats om utvecklingsarbetet på Århus bibliotek  ”Utveckling och kontinuitet”.

Konferensen om den smarta staden och dess bibliotek har en egen webbplats som rekommenderas. Här kommer man att lägga ut föreläsarnas presentationer.

Denna mycket spännade konferens gav många nya och lite oväntade idéer. I viss mån bekräfade den för mig ett antal saker jag funderat på. Konferensen visade också på att folkbiliotekens framtid inte är begränsad till Skandinavien eller ens enbart till Sverige. Det är en internationell fråga. Här är ett axplock av idéer och teman:

 • Nyttovärdering är bara så hett! Om samhället satsar på bibliotekens läsfrämjande arbete så får man betalt i form av fler välutbildade. Det kan vara en ingångspunkt i en aktuell debatt i Sverige. (Rapporten från Urban Libraries Council kan laddas ner här)
 • Odla den tredje platsen! Folkbibliotekets roll som ”tredje plats” – dvs dit man går om man inte går hem eller till sin arbetsplkats eller skola – är unik och en oerhört viktig del av vårt varumärke.
 • Ta del i stadsplaneringen! En våg av nya kulturbyggnader planeras och byggs i fd industrilokaler.
 • Samverka! Win/win! Integrera bibliotek med andra verksamheter, låt dem smälta ihop med medborgarhus, sportanläggningar anläggningar för multimedia.
 • Iscensätt det oväntade, skapa andvänd wow-faktorn
 • Bjud in till samtal med och för medborgarna (jfr fokusgrupperna i planeringen av Multimediahuset i Århus ovan)
 • Hur kan man skapa ”unlibraries” – dvs bibliotek som inte är ”bibliotek”?
 • Var inte rädd för tomrum; det är inte nödvändigt att fylla tomma ytor på biblioteket med bokhyllor, låt de vara tomma ett tag och se vad som händer.
 • Biblioteken går från samlingar till sammanhang, från transaktion (av medier till brukarna) till (att vara platser för) kommunikation, från bokfokus till medborgarfokus.
 • Skapa länkar mellan det fysiska biblioteket och det virtuella. Låt integrera med varandra.

En kommentar

 1. Skoj att ni läst min och Elisabeths uppsats, känns som ett tag sen den gjordes. Vore skoj att åter besöka dem och se var de befinner idag. Deras tydliga fokus på utveckling och de medvetna, strukturerade metoder jag upplever att de arbetar utifrån kändes mycket tilltalande .
  När vi var där 2006 kändes dock mycket av deras utvecklingsarbete igen från resten av biblioteksvärlden, konsekvenserna av deras visioner och ambitiösa arbetssätt kändes ofta ganska konventionella. De upprepade ständigt att den omfattande utvecklingen de arbetade på fullt skulle ske då det nya Multimediahuset öppnades. Det är därmed tråkigt att den planerade öppningstiden verkar flyttats fram ytterligare.

  Då jag läser om deras nuvarande projekt blir jag emellertid imponerad så kanske behöver de inte längre ett nytt hus för att grejer skall hända. Hoppas så är fallet, känner själv att nya hus knappast är bibliotekets självklara frälsning, borde vi inte snarare i ökad utsträckning gå utanför våra egna hus mer och istället ta oss in i andras hus/verksamheter med våra unika koncept och kompetenser? Ahh, det ena utesluter naturligtvis inte det andra men var fokus läggs är inte oviktigt för att kunna åstakomma attitydförändringar tror jag.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.