Skilda världar

”Skilda världar” heter årets undersökning från SOM-institutet, och som vanligt är det mycket intressant material som presenteras. Några av rubrikerna visar att det handlar om attityder och förändrade livsmönster inom t ex kultur (folk ser mer film, men inte på bio), miljö (synen på vindkraft och kärnkraft) och politik (synen på EU och partiledare).

 

Som banligt finns det ett par kapitel som är speciellt intressanta för biblioteken. Dels om svenskarnas läsvanor (”De senaste årens ökning har avstannat” ”… läsningen kan komma att försvagas de närmaste åren”)och onlinepelande (inte bara killar som är soffpotatisar). Det finns t o m ett kapitel om webb 2.0 och om internetanvändning.

Kaplitlet om bibiblioteken gör att man kastas mellan hopp och förtvivlan: ”… tyder det starka sambandet mellan förtroende och biblioteksanvändning på att verksamheten fungerar bra för dem som faktiskt använder biblioteken.

Om inte nuvarande trender bryts eller om man på andra sätt kan nå icke-användare verkar det sannolikt att förtroendet för biblioteken kommer att sjunka över tid…”

Om skillnaderna när det gäller läsning, utbildning och informationskompetens i samhället ökar – vilket är trenden – så har biblioteken misslyckats med sitt uppdrag att nå ut till alla.

Beställ boken här.

3 comments

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.