Design viktigare än användbarhet för folkbibliotekens webbplatser

Nej, svenska bibliotek lever  inte upp till de mål de själva satt upp för sin elektroniska verksamhet, eller de riktlinjer och förordningar som förväntas av svenska myndigheter. Det är en av de bistra slutsatser Susanne Jansson och Madeleine Andersson kommer fram till i sin magisteruppsats om hur anpassade folkbibliotekens webbplatser är för funktionshindrade.
I stort sett samtliga undersökta bibliotek saknar en strategisk plan för hur de ska arbeta med tillgänglighet för funktionshindrade, är en annan slutsats.
BHS-uppsatsen  heter Tillgänglighet för funktionshindrade på ett urval av svenska folkbiblioteks webbplatser.
Författarna har  i sin undersökning utgått från de lokala biblioteksplanerna och har därefter analyserat webbplatserna.
Rent konkret vill de undersöka hur biblioteken följer upp arbetet med tillgänglighet på sina webbplatser i sina biblioteksplaner och i vilken mån webbplatserna lever upp till målen.
Man tittade närmare på biblioteksplaner och webbplatser från Botkyrka, Götene, Jönköping, Laholm, Lekeberg, Malmö, Olofström, Sigtuna och Tanum.

Bland slutsatserna kan man hitta mycket intressant (min kursiv):
”I de fall där elektronisk tillgänglighet tas upp i biblioteksplanerna nämns det ofta att all information ska göras tillgänglig, men det finns sällan några konkreta sätt på hur det ska genomföras. Lösningen anses ofta vara interaktivitet, men vad detta ord innebär och hur denna interaktivitet ska användas för att gagna funktionshindrade användare är inget som diskuteras närmare. Vi anser att det kan bero på en möjlig kunskapsbrist i vad som skulle kunna göra webbplatser och elektroniska tjänster lättare att använda.”

”…i stort sett samtliga bibliotek saknar en strategisk plan för hur de ska arbeta med tillgänglighet för
funktionshindrade.
 ”

”Det faktum att det i flera av biblioteksplanerna finns planering att följa upp och utvärdera arbetet utan att någon sådan utvärdering skett visar en negativ trend där biblioteksplanerna inte tas på tillräckligt stort allvar.

”Majoriteten av biblioteken arbetar efter förhoppningen att ha breddat sin tillgänglighet innan 2010. En målsättning som var rimlig när de började med planerna för 3-4 år sen men som i dagsläget kommer att innebära en större arbetsinsats än vad vi tror att biblioteken har möjlighet att lägga ner. Att bara 1 av 9 bibliotek i dagsläget, våren 2008, lagt ner tid på att arbeta fram en strategi som innefattar även funktionshindrade gör att EU:s vision om i2010 känns längre bort än vad den borde vara.

”…de flesta folkbibliotek satsat på standardiserade lösningar där design väger tyngre än användbarhet.”

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig om hur din kommentarsdata bearbetas.