Bibliotekspersonalens inställning till tv-spel

Iaf de redan frälsta undersöks i BHS-uppsatsen Tv-spel – självklart (pdf 411 kB). Svaret finns ju redan i titeln… Det är en hermeneutisk studie (be mig inte förklara) om inställningen till tv-spel på fyra svenska folkbibliotek som Olle Berg och Thomas Nyström genomfört.
   
De viktigaste anledningarna att biblioteken lånar ut tv-spel bygger på en växelverkan mellan de tre analysteman, som författarna identifierat:

  • demokrati/jämställdhet
  • användarorientering
  • kultur

Enigt författarna verkar kulturtemat ges grundläggande betydelse:
”På samtliga bibliotek menar man att tv-spel är en kulturform som vilken som helst, som det ligger i folkbibliotekets demokratiska ansvar att tillgängliggöra på så likvärdiga villkor som möjligt för alla.
Tv-spel är också ett viktigt (kulturellt) intresse för många människor, vilket också anförs som anledning till utlåningen på basis av tankar om att ta tillvara på och svara mot befolkningens intressen samt om att biblioteket är en plats där alla ska kunna finna något för sig.”

Andra skäl till att biblioteken lånar ut tv-spel är att man fått önskemål från besökare. man skapar förutsättning för nöjes- eller underhållning på biblioteket, verksamheten marknadsför biblioteket och pedagogiska syften.

4 kommentarer

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig om hur din kommentarsdata bearbetas.