Tack vare framgången med Umeregionens Mina Bibliotek och Stockholms Stadsbiblioteks biblioteket.se och förväntningarna på Axiell Arena har det börjat röra på sig när det gäller intresset för samverkan över kommungränserna när det gäller samverkan kring gemenasamma biblioteksdatasystem, eller Intergrated Library Systems (ILS) som det vedertagna begreppet är.
Länsbibliotek Uppsala släppte en intressant rapport för några veckor sedan: IT=interaktion – en förstudie om IT-samverkan för kommunbiblioteken i Uppsala län (pdf – 744kb). Det är en förstudie kring hur man ska kunna gå vidare i processen för att skapa ett gemensamt webb 2.0-baserat verktyg för kommunbiblioteken i länet.
Förstudien inleds med en presententastion av tre scenarios/nivåer för webbsamverkan på biblioteken i Uppsala län:
- Gemensam webb
- Gemensamt biblioteksdatasystem
- Mediesamverkan
Man har plockat fram sju goda exempel på olika samverkansprojekt som man menar är speciellt intressanta att följa
- Umeregionen
- Helgebiblioteken i Gävleborg (se kommentaren nedan)
- Biblioteken i Norra Bohuslän
- V8-biblioteken
- Södertörnbiblioteken
- Bibliotek Värmland
- Östgötabiblioteken
Ett långt och mycket intressant stycke i förstudien handlar om metoder, alltså hur man arbetar med att skapa förutsättningat för att samarbeta. En tydlig tendens är vikten av förankring och delaktighet i projekten.
En tydlig tendens är att initiativen till utveckling kommer från dem som det berör, nämligen från kommunbiblioteken. Den regionala nivåns roll är snarare att stödja än att driva processen. Ansvaret för att projekten ska lyckas ligger inte på länsbiblioteket utan snarare på de medverkande kommunbiblioteken.
Man kan jämför med projekt för, säg 10-15 år sedan. Då drev länsbiblioteken projekten, grovt generaliserat, på egen hand. I bästa kunde länsbiblioteken plantera utvecklingsidéer på kommunal nivå, men det var tillfälligheter och slumpen som avgjorde. Det här nya förhållningssättet med en större interaktion mellan olika aktörer inom ett län skapar nya förutsättningar för regional biblioteksutveckling.
Man skulle t o m kunna prata om Länsbibliotek 2.0!
Biblioteken i nordvästra Skåne har enligt SR Malmöhus likatade planer. Lyssna på intervjun med Elisabeth Aldstedt, bibliotekschef i Helsingborg,
Mm, och här i Gävleborg tuffar ju HELGE vidare…sex av tio kommuner hittills.
…vi hoppas naturligtvis få med samtliga 10:-)
Kluster+kluster=nationell folkbibliotekswebb, är ju ett annat framtidshopp:-)
Tack för vackra ord om förstudien. Det ska bli spännande att se vart den leder. Kanske är den Länsbibliotek 2.0? (Vilket jag blir förtjust över att du skriver) Vilket i sin tur får mig att fundera vad Länsbibliotek 3.0 skulle kunna vara…kanske ett tillstånd där utvecklingsarbete och nytänkande är helt integrerat i alla folkbiblioteks organisation och där alla rikets bibliotek samarbetar. Då behövs kanske inte den separata utvecklingsorganisationen längre?