Peace & Love 2008

Peace & Love är en av de mest framgångsrika festivalerna i landet med sina drygt 25 000 besökare i allla åldrar. Festivalen är uppdelad i två delar. Dels tre temadagar, dels tre musikfestivaldagar.
På temadagarna har man genom åren diskuterat miljöfrågor, bistånd, hur unga mår – sammhällsfrågor, kort sagt. Men det är nog musiken de flesta åker till Borlänge för.
Under misikfestivalen är hela stan avstängd, vakter och grindar – ingen kommer in som inte ska vara där eller har betalt biljett.

Själv åkte jag med min familj dit för att lyssna på gamla hjältar som Sex Pistols och Suzanne Vega.
Vi missade Manu Chao med en dag och Miss Li med några timmar…
På väg till framträdandet med Eldkvarn gick jag förbi biblíoteket.
-Kul, tänkte jag, det ska bli intressant att se vad de gör på festivalen. Och kan ni gissa vad de hade?

Jo, de hade STÄNGT!

Jag är övertygad om att biblioteket säkert var väldigt aktiva under de tre temadagarna där festivalen bl a erbjöd nattpoesi med en lång rad kända poeter. Biblioteket stod säkert som värd för diskussioner, seminarier och workshops, antar jag. Så personalen var kanske festivaltrött/prioriterade något annat, vad vet jag?
Men på musikfestivalen var det stängt. Då ska man notera att ett flertal butiker hade öppet, bl a bokhandeln.

Det här får mig att fundera över

1) Bilden av biblioteket.
Hur ser festivalbesökarna på att ett bibliotek är engagerat i en festival som Peace & Love? Jag tror de flesta besökarna inte bryr sig, speciellt om man inte tror att biblioteket är tillräckligt häftigt för att vara med.  Det bekräftar biblioteket som än tråkig plats att vara på.
Däremot tror jag att de flesta skulle få en annan, positiv bild av biblioteket om man valt att vara med. Och då inte bara av biblioteket i Borlänge, utan av biblioteken som förteelse och mötesplats.

2) Vad skulle biblioteket kunnat bidra med på musikfestivalen?
Naturligtvis inte utlån av medier, möjligen av toaletter. Men man skulle också kunnat erbjuda ett ”pausutrymme”. Det är mycket ljud i Borlänge under tre festivaldagar. Biblioteket skulle kunna stå för att vara ett alternativ på många sätt.
Man skulle kunna vara samlingspunkt för de som gått vilse och kommit ifrån sina kompisar. 
Man skulle kunna erbjuda  bibliotekets publika datorer till festivalbesökare som bloggade eller ville skicka meddelanden till omvärlden.

3. Biblioteket som del i programmet
Jag har en känsla av att arrangörerna av Peace & Love delat upp festivalen i en ”fin” del och en ”ruffig” del. Poesin fanns med men inte i samband med musikfestivalen. Men varför det? Varför skulle inte biblioteket kunnat haft ett program under musikfestivalstiden, med poeter som matchar musiken? Nu var det ett bra program med bl a fin-poeterna Suzanne Brögger och Jaques Werup under veckan – men under musikfestivalen skulle man kunna ha haft ett gäng ”fulpoeter” som Bruno K Öijer, Mattias Alkberg eller Anders Brokvist.

Eller varför inte ett ”Levande Bibliotek – Låna en fördom”, men det kanske man redan har haft…

4. Vad skulle man riskera?
Nerspydda golv? Peace & Love är en av de mest välorganiserade festivaler jag varit på, klart att det fanns folk som druckit för mycket – men de höll sig utanför festivalområdet.
Försvunna böcker? Knappast värre än en vanlig fredagkväll.
Många besökare? Är det farligt? Jag tror att man hade fått ”rätt” besökare, allra helst om hade haft ett program.
Slut på toapapper? Säkert. Men det kanske hade varit en god investering.
Högt ljud utifrån? Men  man kunde alltid ha skickat ut någon att hyssja på banden som spelade, eller?

Annars kan man göra som Arvika bibliotek på Arvikafestivalen! Se också kommentaren nedan!

4 kommentarer

  1. Arvika bibliotek håller öppet under Arvikafestivalen! Biblioteket finns representerat i festivalområdet, i Chil-Out tältet, där vi bl a donerat ca 200 lyrik-böcker. Idag, fredag, bjuder vi de festivaldeltagare som besöker på biblioteket på frukost, från kl 10.00. Samtidigt visar vi en utställning med foton av Joanna Helander från den polska teatergruppen Teater Åttonde Dagen, teatergruppen visar sin föreställning Arken på Arvikafestivalen vid midnatt 4 juli. Välkommen till biblioteket i Arvika!

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig om hur din kommentarsdata bearbetas.