Bibliotek ska varken vara arkiv eller reservat

I senaste numret av danska Nyt fra Biblioteker og Medier  (pdf 1,1 Mb) intervjuas Kirsten Drotner. Kirsten Drotner är professor vid Syddansk Universitet och medlem Biblioteksstyrelsens kommitté för framtidens barnbiblioteksverksamhet.


Hon menar att folkbiblioteket måste göra en tankvända i sitt sätt att förmedla kultur på. Annars riskerar biblioteket bli ett reservat för de högutbildade.

Det finns flera megatrender som biblioteken måste bevaka.
Speciellt viktig är den teknologiska utvecklingen, i synnerhet den som förknippas med datorer och internet.  En annan megatrend är de krav som ställs för att vara en kompetent medborgare och kunna fungera i dagens samhälle. 
Här har biblioteken en ny roll att spela. Inte som ingångsdörr, men som en plats för kulturella upplevelser eller för att omskapa information till kunskap och upplevelser. 

Vårens debatt om biblioteken har fokuserat för mycket på tillgång till en given medieform, enligt Drotner. Debatten har missat att biblioteken kan vara med om att utveckla det demokratiska samhället.  I debatten saknas ett ett förhållningssätt  hur biblioteket kan vara med om att ge folk redskap att förstå och agera i sin omvärld.

Jens Thorhauge kommenterar:
Den verkliga biblioteksdebatten handlar om att försäkra sig om att bibliotekens tjänster även i fortsättningen är relevant i en digital värld. Lokalt handlar det om att stötta kommunernas kamp at locka till sig goda medborgare.
Den verkliga biblioteksdebatten handlar om udveckling av nya digitala tjänster och om strategier för att integrera dem i medborgarnas vardag.
Den verkliga biblioteksdebatten handlar om hur medierne fungerar tillsammans och hur böckerna kan förmedlas på ett bättre sätt i det nya medielandskapet.

 

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.