Nätverket välkomnar alla som är intresserade av kombinationen
– bibliotek
– IT (både som det självklara stödet i den dagliga verksamheten och som en bas för utveckling)
– Nya samarbetsformer
Bakgrunden till att nätverket startar är att fler och fler bibliotek i världen börjar få upp ögonen för fördelarna med att använda Open Source-lösningar. Open Source i biblioteksmiljö kan handla om en rad olika typer av program och mjukvaror. Som exempel kan nämnas:
– samsökning (federated search)
– biblioteksportaler
– bibliotekssystem (ILS)
Flera bedömare anser att Open Source-systemen numera hävdar sig mer än väl i jämförelse med de traditionella bibliotekssystemen. Det blir också fler och fler bibliotek som väljer Open Source. En bra början är att studera den lista över OS-produkter som Daniel Forsman på Högskolebiblioteket i Jönköping publicerat här.
Fördelarna med ett Open Source-system är många:
– Ingen kostnad för att ”köpa” systemet/produkten – det är bara att ladda hem, installera och köra igång.
– Möjlighet till egen utveckling. Källkoden är fri och bibliotek kan därmed utveckla nya funktioner, lokala anpassningar etc. Man lämnar ifrån sig sitt bidrag till andra bibliotek, och får samtidigt tillgång till alla de förbättringar som andra användare gör.
– Underhållskostnader kan sänkas radikalt. Inga fler dyrbara uppgraderingar, inga fler databaslicenser, inga klientbaserade årsavgifter. Bibliotek väljer själva om de vill sköta underhåll och drift in-house” med hjälp av egen personal, om de vill samverka med andra bibliotek eller om de vill köpa in externa tjänster.
Nätverket för Open Source på svenska bibliotek syftar, till att börja med, till att samla intresserade individer, bibliotek, organisationer och företag till en diskussion om vad som är möjligt att göra. Vad tycker medlemmarna i nätverket i så fall är viktigast?
Kanske kan vi hitta nya spännande samarbetsformer, kanske kan vi skapa projekt som överskrider gränser mellan folk- och forskningsbibliotek. Vem vet? Men vi tror att genom att samla det intresse som finns runtom i landet skapas en grogrund för samarbete och utveckling.
Vad vi ska ägna oss åt i nätverket och hur vi ska arbeta, det bestämmer vi tillsammans! Kanske skapar vi en wiki, kanske en webbplats, kanske en e-postlista eller en årlig konferens? Eller kanske alltihop på en gång. Inget är hugget i sten.
Att vara medlem i nätverket innebär inte några som helst förpliktelser. Man betalar ingen medlemsavgift, man förbinder sig inte att lägga ner arbetstimmar, man förbinder sig inte att byta ut sina existerande system mot Open Source. Man förbinder sig kort sagt inte till någonting, men det man vinner är att diskussionen kommer igång på nationell basis och många intresserade kan hålla sig uppdaterade om vad som händer i Sverige och internationellt.
Skicka ett e-mail till adressen: open.source.pa.bibliotek@gmail.com och anmäl ditt intresse!
Med vänliga hälsningar
Jakob Harnesk
Teknikhuset AB
Peter Alsbjer
Länsbiblioteket i Örebro län
Lina Forsebrant
Länsbibliotek Gävleborg
En kommentar