Danska obemannade bibliotek

Låntagare och bibliotekarter i det danska samhället Gjern, utanför Silkeborg på Jylland, är nöjda med sin biblioteksfilial med självbetjäning att försöket med ett obemannat bibliotek permanentas, kunde man läsa i Bibliotekspressen tidigare i vår. Konceptet har inneburit att den dagliga öppettiden är numer från 8 – 22. Av 60 timmars öppettid är 37 obemannade. När biblioteket är obemannat har man kontakt med en bibliotekarie via en bildskärm.

Rapporten och utvärderingen från Silkesborgs bibliotek kan hämtas här. (pdf 2,4 Mb) Man anar att det handlar om att behålla biblioteket kvar på en liten ort, i Sverige har vi pratat om ”utlåningsstationer” för att beskriva obemannade bibliotek. Jag håller med Pernille Drost, danska Bibliotekarforbundets ordförande som säger: bibliotek helt utan bibliotekarier riskerar bli avhämtningsplatser med döda hyllor.

Enligt Mitjyllands Avisen kommer också biblioteket i Them att få självbetjäning. Själv undrar jag över om man inte kommer att få ordningsproblem med folk som gör ”andra saker” i bibliotekslokalerna än vad de primärt är tänkta för. Man har kanske mer krogar att hänga på i Danmark och på landsorten har man hyfsad social kontroll. Men om något allvarligt skulle hända – tja vad gör man då?

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig om hur din kommentarsdata bearbetas.