Vems kärlek behöver biblioteken?

Omvärldsspanaren och trendanalytikern Magnus Lindkvist sågar på sin blog  Svensk Biblioteksförenings Library Lovers-kampanj. Kampanjen är helt fel ute, den är för gammalmodig, ineffektiv och felriktad enligt, Lindkvist.
Inlägget är väldigt provokativt, även för mig, men det är nyttigt att bli provocerad ibland – det innebär att man måste skärpa sina argument. Jag håller inte med honom om en hel del, annat får mig att fundera.
T ex: trots det Magnus säger, finns det hyfsat många svenska bibliotek som har ett aktivt förhållningssätt till förändringar. Det finns bibliotek som erbjuder ett brett webbinnehåll och förutsättningar för kommunikation. Det finns t o m bibliotek med WiFi-åtkomst.

Inlägget avslutas med att ”Libraries don’t need love or nostalgia, they need new reasons for being.”  Jag kan bara hålla med. Biblioteken får inte bli en fetisch för ett föråldrat sätt att söka kunskap, information och upplevelser. Lika lite som en dator eller en mobiltelefon ska vara det. Det är lite trist att säga det men det handlar  om verktyg och arbetssätt som ska fyllas med ett innehåll. Finns innehållet någon annanstans, kan verktyget kanske användas till något annat och arbetssättet förändras.
Också biblioteken måste följa med utvecklingen, annars kommer de inte att efterfrågas.

Själv älskar jag tanken på folkbiblioteket, dvs som en fysisk och virtuell plats där vi, i lokalsamhället, tillsammans kan ta del av information, dela kunskap, dela upplevelser med varandra. Det är en kärlek som jag inte automatiskt ger till en del bibliotek som gör sig otillgängliga med för klent tilltagna öppettider, som har ointressanta medier och med vresig och ohjälpsam personal.
Ska biblioteken ha folkets kärlek så måste de göra sig förtjänta av den.

One comment

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.