Hinder för utvecklingen

I måndagens Computer Sweden säger managementkonsulenten Anders Gronstedt att det är företagets (läs ”kommunens”) it-avdelning som är det främsta hindret när företag (läs: ”kommunen”) vill hänga med i utvecklingen av webb 2.0.

– Men de flesta it-avdelningar hänger inte med utan blir enbart nej-sägare. De slår vakt om säkerhet i stället för öppenhet och står i vägen för utvecklingen.”

”– It-chefer är bara intresserade av att tågen ska gå enligt tidtabellen, men de bryr sig aldrig om var tågen är på väg.”

Som ett positivt exempel på företag som ändrat sina attityder anger Anders Gronstedt IBM som exempel. Företaget har idag 5 000 anställda som använder Second Life, bl a för videokonferenser.

”Det är företagsledningen som måste driva på utvecklingen. Det kan inte it-avdelningen göra, men den måste öppna för utvecklingen och inte som nu ställa sig i vägen för den.”

I skånska Bromölla förbjuder den kommunala IT-gruppen bibliotekets närvaro på MySpace och Facebook. Patrik Öhman, IT-samordnare i kommunen, säger till Kristianstadsbladet att ”det är juridiskt komplicerat för en kommun att vara medlem i ett socialt forum”.

Poängen för ett bibliotek att använda sig av samfälligheter och plattformar på nätet är främst att det är här bibliotekets användare är, också. På nätet finns unika möjligheter att nå nya brukare som inte alltid kommer till det fysiska biblioteket med information om vad biblioteket kan erbjuda såväl IRL som virtuellt. Här kan man marknadsföra e-tjänster som e-böcker, frågetjänster, databaser och kataloger. Här kan man marknadsföra events och arrangemang. Här kan man vara en neutral hörna i ett grumligt mediebrus. Här kan biblioteket sätta i gång processer som har med e-demokrati att göra; få igång fokusgrupper kring olika frågor som är aktuella på den lokala nivån.

I och med att man jobbar med biblioteket på samfälligheter och plattformat skapar biblioteket en konskapsmassa och erfarenheter som kommer att behövas i kommunerna om man vill utveckla e-demokrati.

Naturligtvis finns det en kampanj på Facebook:
”Det är självklart att Bromölla folkbibliotek ska få finnas på Facebook!”

Kristianstadsbladet: Initiativtagaren är kritisk

Kristianstadsbladet: Andra bibliotek ökar närvaron i webbnätverk

Artikel i Computer Sweden 21 november: It-avdelningen bromsar

En kommentar

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig om hur din kommentarsdata bearbetas.