En kulturminister i tiden?

Vad sa Lena Adelsohn Liljeroth på Bok- och Biblioteksmässan?
Jag var hörde henne inte, men man kan läsa hennes anförande på regeringens webbplats.

Att hon presenterade regeringens budget i på biblioteket i Fisksätra i Nacka var ingen slump: ”Biblioteken fyller en otroligt viktig funktion i samhället som jag vill lyfta fram!”

Positivt för barn och unga
Från och med 2008 kommer kulturbudgeten att öka med över 200 miljoner kronor. Barns och ungas rätt till kultur är en huvudfråga för kulturpolitiken. Kultur är viktigt för barns och ungas utveckling.
Barn som får utveckla sin kreativitet och som känner sig hemma i sin historia och kultur, lär sig också förstå och leva sig in i andras villkor. I grunden är detta en demokratifråga, enligt kulturministern.

 Ja till fria boklån
Biblioteksdebatten har, enligt Adelsohn Liljeroth,  mest handlat om frågan om avgiftsfrihet för boklån. Hon upprepade regeringens tidigare besked; det är inte aktuellt att öppna för avgifter på boklån.

En debatt efterlyses
Kulturministern efterlyste ett offentligt samtal kring användningen av biblioteken och nämnde engelska Idea Stores som exempel:
Vad betyder det att utlåningen av AV-medier fortsätter att öka, medan bokutlåningen minskar?
Vad betyder det att bokutlåningen minskar, men besöken ökar?
Hur arbetar vi med läsfrämjande?
Hur arbetar vi för att nå nya grupper?
Hur säkerställer vi att våra upparbetade kunskaper sprids?

”Jag är inte främmande för att biblioteken kan rymma mer än traditionell utlåning – men måste det för den skull betyda att vi går från bibliotek till idébutik?
Jag tror att det handlar om att hitta den rätta balansen mellan den traditionella bokutlåningen och multi-media samhället. Men också naturligtvis hänsyn till den private näringsidkaren, videouthyraren, dataspelbutiken och andra engagerade aktörer.”

Nationell bibliotekspolitik? – Nej tack!
Adelsohn Liljeroth är däremot inte lika säker på att en nationell bibliotekspolitik, formulerad av staten är det givna svaret på bibliotekens behov av utveckling.  Hon menar att biblioteken är en av de mest decentraliserade samhällstjänsterna som finns. Utvecklingskraften måste komma underifrån – och inte uppifrån.
Vad det betyder för den statliga styrningen i form av projektbidrag från statens kulturråd kan vi bara gissa.

Bibliotekslagen utvärderas
Enligt regeringens budgetproposition kommer det att ske en utvärdering av bibliotekslagen. Det ministern funderar på är hur bibliotekslagen rimmar med det kommunala självstyret – och i vilken mån bibliotekslagen också inneburit – eller inte inneburit – en utveckling av verksamheterna.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig om hur din kommentarsdata bearbetas.