Limit, and beyond

Samverkansprojektet Limit hade sin slutkonferens i Örebro i dag.
Jag gjorde en framåtspaning:

OPAC 2.0
Varför litar biblioteken så lite på sina användare? Om jag vill ha tillgång till mitt biblioteks e-tjänster så måste jag först gå till biblioteket, identifiera mig och få en plastbricka som jag sen kan använda för att läsa e-böcker och annat. Egentligen borde det kunna räcka med att jag får en bekräftelse med ett id-nummer (lånekortsnummer) via e-post. Det som är enkelt för t ex webbshoppar som CDON.COM är omöjligt för biblioteken. På inte ens fem minuter har jag skapat en identitet så jag kommer åt innehållet. Jag kan t o m välja inloggningsuppgifter. Men på biblioteket? Nix, inte en chans.
Man kanske inte automatiskt skulle tänka ”lånekort” utan mer ”bibliotekskort” – alltså som ett medlemskort som är fyllt med upplevelser och möjligheter,

Varför inte samarbeta mer med e-bokhandlarna och e-antikvariaten. Varför inte en sökruta till Antikvariatet.net ? Det kan vara användarvänligt om boken inte finns tillgänglig. En länk med uppmaningen att köpa boken på Bokus eller AdLibris kan fungera om biken är utlånade. Varför inte använda sig av partnerprogram som t ex Bokus erbjuder och tjäna en hacka. Om målet för biblioteken är att öka läsandet hos medborgarna så borde det inte vara något problem med att göra så?

Sociala webbar
Biblioteken måste finnad där folk är. Själv tror jag att det är mer eller mindre meningslöst att bygga upp biblioteksportaler. Det är bättre att utnyttja de communities som finns och anpassa sitt innehåll och sin service efter dem.
Utveckla ABM-samverkan på lokal nivå genom wikis.
Varför är det bara bibliotekspersonalen som får göra listor på boktips? Varför inte bjuda in brukarna?
Varför inte satsa en peng på utvecklingen av applikationer för svenska bibliotek på sociala webbar som Facebook, MySpace eller Lunarstorm? Det kanske är ett uppslag för regional biblioteksutveckling!

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.